Бъди верен на себе си

Видяна: 118 Препоръчана: 0 Рейтинг: 0 от 0 потребители Коментари: 0

от Жак Саломе

Категории: Психология
Година публикувана: 2006
Резюме:
Преди години голямата френска психоаналитичка Франсоаз Долто казва на Жак Саломе: "Ако един ден станете прочут, да знаете, че няма да ви е лесно. Работата в областта на човешките отношения е изпълнена с рискове." Жак Саломе приема предизвикателството.
Завършил социална психиатрия, дългогодишен преподавател в Университета в Лил, основател на Център по човешки отношения, той работи близо трийсет години в сферата на социалната психология и е подготвил над 40 000 социални работници, лекари, психолози и консултанти. Създател на прочутия релационен метод "Надежда". Автор на 25 книги (сред които "Аз + Ти = Ние" - ИК "Колибри", 2000), преведени на двайсет езика. Баща на пет деца. Любими занимания: да пише стихове, да сади дървета.

"Бъди верен на себе си" става бестселър още с издаването си и дълги месеци стои начело на класациите във Франция, където са продадени над 200 000 екземпляра.

"Бъди верен на себе си" е книга, която хвърля мост между психологията и духовността. Посветена е на духовното съвършенство, чието постигане минава през себепознанието и успешната социална комуникация. Жак Саломе разкрива техните тайни и ни предлага средствата, чрез които:
- да изследваме сенчестите зони на нашата личност, които ни пречат да общуваме успешно със себе си и с другите;
- да превъзмогваме последствията от преживяното насилие и изпитаните страдания;
- да се сбогуваме с миналото и да погледнем в бъдещето;
- да открием духовната надежда, която живее у всеки от нас.
Авторът формулира и начините, по които да се променим в желаната посока. Ето и някои от тях:
- да не говорим за другия, а на другия, употребявайки местоимението аз;
- да не използваме безличното те, а да персонализираме общуването и да вземаме отношение;
- да не се оставяме да ни определя другия, а да се самоопределяме, да показваме, че сме различни;
- да не действаме за другия или вместо другия за негово добро, а да действаме със другия или да го оставяме да действа сам;
- да не се смятаме за жертва, а за съавтори на отношенията, които поддържаме.

За себе си Жак Саломе казва: "Аз лично се виждам изпълнен с любов към човека, устремен към най-доброто у мен, желаещ да срещна по възможност най-доброто у другите. Виждам се като вестител, комуто е възложено да опази и предаде поверената му ценна частица живот. Признавам, че съм яростен защитник на зрънцето любов и енергиен потенциал, които съм получил със зачеването, които дълго време съм пренебрегвал и които днес се опитвам да уважавам и да увеличавам, доколкото е възможно, за да подаря на другите малко повече от съдържащия се в тях живец."


ISBN: 9789545294464
Страници: 182
Формат: 20x13
Публикувана от: Колибри
Коментари: