Моята история. Де е България?

Видяна: 95 Препоръчана: 0 Рейтинг: 0 от 0 потребители Коментари: 0

от Жанина Драгостинова

Година публикувана: 2006
Резюме:
Жанина Драгостинова е родена на 8 март 1962 г. във Варна. Първата й книга с публицистични текстове се нарича "Твоята история" (2004). Превела от немски книгите "Логиката на образите" от Вим Вендерс, "Анархия на фантазията" от Райнер Вернер Фасбиндер, "Пътуване към Трулала" от Владимир Каминер, "Нощна тарифа" и "Сърцебиене" от Илдико фон Кюрти, "Улична боксьорка" от Инка Парай и "Орли и ангели" от Юли Це.
Работи като журналистка. През 2005 г. е отличена с извънредна награда в журналистически конкурс, организиран от Център за развитие на медиите и център за изследвания и политики за жените; наградена в журналистически конкурс "Надежда за Източна Европа", 2006, на организацията на протестантските църкви в Германия и журналистическия факултет към университета в Дортмунд; носителка на втора награда в конкурса на австрийската информационна агенция APA и Банк Аустрия Кредитансталт "Писане за Средна и Източна Европа", 2006 г.

След "Твоята история" авторката уверено прекрачва границите на журналистиката и с книгата си "Моята история", своебразно нейно продължение, ни поднася серия "моментални снимки" от най-новата ни история. Без патос, самоиронично тя търси мястото в нея на обикновения човек, този, който привидно изостава от събитията, но ако не техен двигател, то той е поне участник в тях и със сигурност летописец на собствената си съдба, пречупена през призмата им.
В центъра на вниманието е историята - отзвук от политиката и злобата на деня, но и история лична, твоята, моята, нейната, на всеки от нас, разпъната между патетичните стихове на Вазов и вицовете за американеца, французина и българина. Между цвърченето на пържени кюфтета и барабаните на военните маршове. Потънала в безутешно самосъжаление или танцуваща до забрава. Де е България?
Поглед отвътре към самите нас, невинаги лицеприятен, но добронамерен, който иска да запечата образа на българина, какъвто го е видяла авторката, миг преди да "стане европеец".ISBN: 9789545294808
Страници: 254
Формат: 20x13
Публикувана от: Колибри
Коментари: